Verksamhetsberättelsen 2012

anemon 2[1]Sångens Vänner i Jakobstad r.f.

Verksamhetsberättelse för år 2012.

 

Körens blir 90 år! Hipp, hipp hurra hela året! Och vilket år vi fått uppleva!

Året startade med årsmötet som hölls den 21.2 och direkt på, lördagen den 25.2 sjöng vi på Arbis 100 års jubileum.

Söndagen den 26.2 deltog vi i Jakobstads svenska församlingens gudstjänst i Jakobstads kyrka.

Våren gick mest åt att anhålla om pengar till våra konserter och att planera verksamheten. Vi hade ju redan satt igång ett helt nytt projekt nämligen ”Kör-nonstop”. Ett ev. årligt återkommande evenemang där nejdens körer och musikanter träffas och musicerar med eller utan publik.

Därtill övades det flitigt, för vi hade köpt noter av Camilla Cederholm bl.a.  ”Höst svit” som ännu var ouppfört . Vår dirigent Sirpa Lilius hade sökt fram sånger som har lokal anknytning. 14.4 och 15.5 var datumen för kördagarna.

Vårkonserten den 12 maj blev en lyckad tillställning. Rätt mycket folk i Optimas festsal och alla var på jubileumshumör! Charlotta Kerbs var vår solist och så hade vi anlitat Lasses ljud och ljus, det var nog en lyckad satsning. Nu hörde man vartenda ord och såg varenda pinne. Damerna hade en lång lindblomsgrön halsduk och herrarna matchande gröna slipsar. Konserten spelades in på en cd-skiva som kören kunde köpa.

Vi fortsatte firandet på Rosenlund där vi enligt tradition sjöng på Spelmansgudstjänsten på torsdagskvällen i JD veckan. Inkommande lördag stod Körnonstopen på agendan och därtill en utställningav vår verksamhet i museets utrymmen. Den sevärda utställningen sammanställdes av Stina Nieminen.  Nonstopen som hölls på lördagskvällen deltog Tonfallet, Madrigalen och Pedersöre spelmanslag, konferencier Bill Ravall.

Hembygdssällskapet skötte kaffeserveringen och United korvgrillningen. Direkt från Rosenlund in i värmen i P:söre kyrka för att delta i ”Midnattsmässan”. Tufft, men vi är ju tuffa!!!

Tre veckors uppehåll till söndagen den 19 augusti när vi är inbjudna att delta i gudstjänsten i Esse kyrka.

Arbisövningarna startade 11.9 så vi hade ett litet break på ca tre veckor där också.

Kördag 15.9 hölls i gymnasiets bibliotek, för att få Höstsviten i konsertskick.

Sång i Metodistkyrkan 7.10.

Körweekenden 12-14 oktober i Tammerfors behövdes! Där blandades både lek och allvar, på neutral mark,  som brukligt är när Sångens Vänner är i farten! Kan inte glömma matstället på hemvägen, vilken god mat vi fick!

Sen var blicken riktad mot den 17 november och Jubileumskonserten också i Optima! Vi kämpar verkligen med programmet så att det ska bli som Sirpa och Bill vill ha det! Med två dirigenter kan ju inte konserten bli annat än bra! Lasses ljud och ljus var tillkallade och Charlotta Kerbs, Marcus Söderström och Roger Bäck. Efter konserten serveras vi en liten saltbit och ett glas mousserande vin i Optimas restaurang. Efteråt fri samvaro!

Julkonsert med nykrönt Lucia i Jakobstads kyrka är ju sed redan och den blir naturligtvis den 13 dec. Vi har konsert och sen mot slutet kommer Lucian in i en  mörklagd kyrka. Såå stämningsfullt, då känner man att julen är nära!

Den andra julkonserten i Munsala kyrka var en helt annan historia men den var mycket högtidlig med Charlottas och Christels fina solosång som passa så bra i den akustiken och Macke och Roger som följde henne så känslosamt! Underbara ögonblick!! Bussen körde till Svenska Gården där vi välkomnades av dämpad belysning och vackert dukade bord. Här fira vi vår egen julfest och det blev en förlängning av kvällens tidigare stämningar. Stilla mys och julgransljus, god mat och lek i lagom doser. Tacktal av Anita som varit vår ordförande i 11 år och från årsskiftet lämnar över åt Mikael Österblad. Gripande avskedstal av Sirpa som lämnar över dirigentpinnen åt Bill från nyåret. Det infann sej en känsla av att vi hade en god jul framför oss.

Tack alla som på olika sätt gjort Jubileumsåret till ett minnesrikt år!

Gudrun Andersson sekr.

imagesCAQUN06NNu vet jag inte om jag kan säga ”Vi ses” efter denna gång, för nu har vi ny styrelse och jag är inte mera sekreterare. Tack för den här tiden åtminstone. Gudrun

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Verksamhetsberättelsen 2012

  1. Christel skriver:

    Till kännedom; jag var solist vid två tillfällen; Metodistkyrkan i oktober och på julkonserten i min hemkyrka 15.12. Det kunde kanske också ha nämnts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.