Vårens övningar börjar 11.1 2023

Nu är det dags för vårterminstarten i Sångens Vänner. Vi börjar med Schuberts Tyska mässan och Strövtåg i hembygden.
Vi har inte så pressat program 2023, som i fjol. Och jag tycker det ska bli roligt att starta året med ett lite nytt program.

Vi tar gärna emot nya sångare. Det passar bra nu för vi startar med delvist nytt program. Du behöver inte ha körvana men det är heller inget hinder. Vi har vanligtvis ett mycket omväxlande program där vi sjunger gammalt och nytt, visor och gamla schlagerlåtar, sakralt och profant. Vi övar i Svenska gården onsdagar 18.30 – 21.00. Gör slag i saken och kom med!

VI SES!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

   Styrelsen i Sångens Vänner önskar en

💝 GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR 💝

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Konsertdags

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sångens vänners Julkonsert

Luciakonsert klar pdf

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Biografi över dirigentskapet

Bifogar en text av Bill.

Biografi över dirigentskapet

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sångens Vänners 100 års jubileums utställning i Svenska gården

Här ett litet smakprov på materialet som finns till påseende under november månad. Säkrast att komma kvällstid då det finns aktivitet i huset.

Utställningen är gjord av Stina Nieminen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sångens Vänner i Jakobstad r.f. firar sina 100 år

  • Sångens Vänner i Jakobstad är en blandad kör med ett fyrtiotal sångare som firar hundraårsjubileum i år. Jubileumskonserten hålls den tolfte november med körens nya dirigent, pianist och musikpedagog Annica Nyberg.
    Nyberg tillträdde som dirigent för Sångens Vänner (SV) i årsskiftet 2021–22 och fick ett heltj ubileum att ta itu med. Rollen som dirigent är för henne bekant, körledning ingick i studierna och hon har tidigare varit ledare för dam- och ungdomskörer. Dirigentpinnen gick till Nyberg från sångpedagog och kantor Bill Ravall efter hans 25 år med SV. De tre orden Våga-Vill-Kan har Ravall haft som grund för sångövningarna, uppmuntrat sångarna att våga sjunga ut, att vilja utvecklas, öva och känna att de kan. Den positiva pedagogiken har också bidragit till trivsel och god stämning i kören, något som Nyberg i synnerhet värdesätter. Ravall har varit med och valt sånger för jubileumskonserten ur SV:s sekellånga repertoar. Konserten bjuder också på ett uruppförande av Jubileumssång, med musik och text av Nyberg, samt körklassiker, folkvisor och evergreens. Kören och dirigenten har ett digert material för höstens övningar. Under pandemiåren blev det paus i verksamheten och en del av SV:s stamtrupp äldre, vana sångare kom efter det inte tillbaka. Undantaget är körens 85-åriga sångare, Henry Wiklund. Han har sedan 1961 varit en trogen tenor i SV. Fast förr kunde körsången få konkurrens av hans dansband, då hela 120 kvällar om året gick till spelningar.

Från SV:s tidiga år bjuder vi på några glimtar.
Sommaren 1922 bildades kören och första konserten hölls följande år. Dirigent var bokhållare Paul Holm, känd och omtyckt bland sångarna i staden, tidvis var han ledare för fyra körer samtidigt. SV ledde han i 33 år.
Luciafirandet i Jakobstad började tidigt tack vare initiativrika damer i kören. Första Luciatåget tog form redan år 1930 och traditionen fortsatte fram till 60-talet då lokaltidningen tog över ansvaret. Körmedlemmarna hade under åren jobbat hårt för att allt skulle ”klaffa med hästar och folk”.
Svenska Gården i Jakobstad byggdes i början av 30-talet och stadens körer fick en uppskattad övningslokal. SV var en av aktieägarna.
Den nionde sångfesten 1937 var ett stort arrangemang för lilla Jakobstad. 2600 sångare var på kommande, därtill publik. Alla krafter behövdes, ävenså SV:s körmedlemmar var inblandade.
Efter krigsåren åkte SV i godsvagnar till Ekenäs sångfest. Resan var besvärlig men stämningen var ändå god då det var fritt fram för sång och glädje igen.
Sången och glädjen har fortsatt till våra dagar. Under hundra år hinner mycket hända på konserter, resor, sitsar, fester och det är svårt att välja ut det mest minnesvärda. Minnen och goda historier ger vi rum för vid annat tillfälle.

Monica Borg-Sunabacka alt i Sångens Vänner                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 

 

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Hösthälsning


☀️ 🐝 🎶 Hösthälsningar till er! 🎶 🐝 ☀️

Vill påminna om att vi börjar höstens övningar onsdagen den 24 augusti kl 18.30 i Svenska gården. Oberoende av vad som står i Arbiskatalogen.

Vi har ett viktigt och digert termins program att öva in under hösten. Både Jubileumsprogrammet och strax därefter håller vi Julkonsert i Jakobstads kyrka. Men vi börjar i ena ändan och håller på tills det sitter.

Knyck i folk i din bekantskapskrets som gillar att sjunga. Ta dem med! De behövs!
Ta med noterna som vi övade på i våras…

🚸 Vi SES f


Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ni minns väl Allsångsafton i kväll

Hej alla glada! Vi träffas i kväll sö 24.7 2022 kl 17.00 till Allsång i Rosenlund.

Kören samlas kl 15.00 för övning och genomgång. Kören ska ha med noterna till Kalliolle kukkolalle och Plock vill jag skogsviol. Allsångsblad finns på plats. Liksom kaffe och dopp. Vi har ju vädret på vår sida idag så vi hoppas att vi och många med oss ses vid Rosenlund.

Det är Arbetsgruppen för bildande av stödförening för Aspegrens Trädgård som är arrangör. Sångens Vänner bidrar med sång!

Inträde 10,- innehåller kaffe/te o Rosenlundskaka. Kontant betalning på platsen.

 

VI SES!

 

 

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Mingel i Skolparken

 

  Hej alla glada! Fick inbjudan till Stadens festligheter den 19.6.

Staden Jakobstad firar 370 år med program och kaffebjudning i Skolparken
Söndagen 19.6.2022 är det exakt 370 år sedan drottning Kristina gav greve Jacob de la Gardie ett donationsbrev som bekräftade förläningen Pedersöre i Österbotten med rätten att där grunda en stad.
Greven besökte sin förläning Pedersöre år 1615 då han bodde som gäst hos prästen i Pedersöre. Hans fru,
grevinnan Ebba Brahe, besökte aldrig förläningen.
370 år senare, under Jakobstads 370-årsfest kommer dock detta historiska besök att förverkligas, då drottning Kristina, grevinnan Ebba Brahe och greve Jacob de la Gardie, tillsammans besöker den stad som bär
Jacobs namn.
Huvudfesten för Jakobstads 370- årsfirande blir alltså i Skolparken söndag 19.6. Staden bjuder på kaffe och
kanelbullar i Skolparken mellan kl. 14–17. Festprogrammet på Skolparkens scen inleds ca kl. 14.45. Skådespelare Johan Fagerudd är festens konferencier. Det blir historiskt drama med överraskningar av Jakobstadsnejdens Guider r.f. samt uppträdanden av Eva och Johannes Ahlvik, JKG, Mikael Svarvar, Teater Jacob och
Pietarsaaren Näyttämö. Staden Jakobstads hälsning framförs av stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund.
Vi hoppas att så många som möjligt möter upp till vår inbjudan att tillsammans fira i Skolparken. Den som vill
kan klä ut sig historiskt eller enligt eget önskemål, det är också en ypperlig möjlighet att vädra sin folkdräkt.
Jubileumskommittén för Jakobstads 370 års firande passar också på att hälsa att kaffebjudningen är ett utmärkt tillfälle för föreningar att fira en gemensam eftermiddag, exempelvis med picknick.

Vi ses i Skolparken!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar