Hälsningar från mars månadsmöte

Årets tredje möte bjöd återigen på varierande föreläsningar och tema. Vi var runt 70 medlemmar på plats och diskussionerna gick högt över kaffekoppen innan mötet drog igång.

Fredrik Sandström inledde mötet med att informera oss om gödsel som är aktuella nu när förultiveringen är igång, lika så när vi väcker upp våra växter. Snart blir det även aktuellt med beskärning av äppelträd och prydnadsbuskar mm. Har man glömt att beskära vinrankan på senhösten så får man vänta tills den får blad, beskär absolut inte på våren! Andra växter som också ”blöder” på vårarna är björk, lönn, körsbär och plommon m.fl. de låter vi bli nu.

Sedan fick man lyssna på Kristine Vesterlund som berättade om kallsådd/vintersådd på friland. Vilka grönsaker som passar att så i kall jord, hur man går tillväga och vilka fördelar det för med sig. Exempel på passande är dill, persilja, asiatiska kålsorter, salladssenap, många salladssorter, sommarmorot, rädisor och spenat m.fl. Våga testa att så grönsaker redan i februari-mars och få ut flera sördar från samma odlingsyta.
Här kan man hitta filmklippet (Klick) som visades under föreläsningen.

Från snödrivan vänder vi på klacken och hoppar över till tropikerna! Majvor Nyholm gästade oss med sina inspirerande berättelser och vackra bilder från Afrikas tropiker. Där planterade hon en vacker trädgård för många år sedan. Växter som vi här kan ha i våra utekruor eller inne i fönstret. I hennes trädgård var de flera meter höga! Majvor har bott många år i Afrika och reser fortfarande årligen dit med maken som är ögonläkare. Hennes berättelser tar aldrig slut och man kan inte annat än lyssna och häpnas över hennes upplevelser och växtkunskap.

En trevlig och intressant kväll!

Nästa månadsmöte blir den 24:e april. Då befinner vi oss på Sunds Trädgård och temat är kryddväxter.

/Kitty

Publicerat i Föreläsning, Månadsmöte | Lämna en kommentar

Ändrade planer inför månadsmötet!

Till kännedom vill vi informera er att Owe tyvärr blivit sjuk och kan därför inte förgylla månadsmötet med sin närvaro. Han beklagar och hoppas på att få ett nytt tillfälle i ett annat skede.

Istället kommer trädgårdsmästaren/missionären Majvor Nyholm att gästa oss.
Med sina fantastiska bilder och berättelser om sin tid som missionär i av afrika, tillsammans med hennes man som är ögonläkare, tar hon oss med på en resa. Majvor har själv anlagt en tropisk trädgård i afrika som har flera meter höga växter, samma växter som står i våra utekrukor eller inne i fönstret.
En riktigt intressant föreläsning kommer det att bli! Ni kommer få se saker ni aldrig sett förr.
För ett par år sedan skrev Majvor även en bok om sin tid i Afrika.

Vi börjar som vanligt med kaffe och smörgåsar kl.18.30 på Hötorgscentret i Jakobstad. Fredrik välkomnar till mötet kl.19.00. Det är 4€/pers och lotteriet 1€/lott, frivilligt att ta med lotterivinst.

Kristine inleder med att berätta om vårvinter sådd på friland. När, hur, tips och vilka grödor som passar sig för kallsådd mm.
Sedan tar Majvor plats på scen.

Välkomna!

/Kristine

Publicerat i information, Månadsmöte | Lämna en kommentar

uppdatering av information

Våren är på ingång och föreningens verksamhet löper på som vanligt. Resorna är under planering och årets aktiviteter är under arbete.

Mars månadsmöte är måndagen den 20.3. Då gästar Owe Salmela oss med en intressant föreläsning om trädgården på strömsö. Vi börjar som vanligt med kaffe och smörgåsar från kl.18.30. Kaffe och smörgås är 4€/pers, där ingår även hyra för att vi får hålla våra träffar på Hötorgscentret. Mötet inleds kl.19.00. Lotteriet ordnas som sedvanligt. 1€/lott, frivilligt att ha med lotterivinst.

Ålandsresan är full! Är man intresserad att komma med så kan man anmäla sig till reservlistan. Det brukar för det mesta komma någon avbokning, så då har man chansen att plocka sig en plats. På resan ner så stannar bussen första gången redan vid Linds kök i Närpes. Där får vi något salt att äta, då tillkommer ca 10-12€/pers. Programmet och besöksmålen börjar vara ganska klara och vi tror att detta kommer bli en resa att minnas!

Tack för alla förslag på besöksträdgårdar vi fick in på årsmötet. Ni får gärna komma med ännu fler förslag så kan vi sätta ihop en kvällsutflykt med flera besöksmål. Just nu är de förslagna målen ganska utspridda, så vi har ännu inte fastslagit i vilken riktning vi ska åka.

Almanacka 2018 har redan kommit på tal! Det blir en kalender även iår. Vi vill nu påminna er att ta bilder under årets alla månader så att ni har fina bidrag när det blir dags att börja lämna in (antagligen i september). Det är trädgårdsbilder och bilder från våra evenemang och resor som efterlyses! Tänk på att bilderna behöver vara mellan 1-8mb stora och inga mobilbilder. Detta för att de ska hålla för tryckning utan att bilden splittras sönder.

I april ordnas en kryddkväll på Sunds den 24.4, så det ska ni pricka in i kalendern. Hur kvällens program ser ut är lite öppet ännu, vi återkommer senare. Detta är Nöts eget program som dras av Fredrik och Kristine. Mer info senare…

Det var lite om vad som händer nu. Kolla in här med jämna mellanrum så hålls ni uppdaterade. Under fliken ”resor 2017” uppdateras informationen vartefter vi gör framsteg i planeringen. Under fliken ”möten & program” hittas alla månadsmöten, utflykter och evenemang.

Vi ses på nästa månadsmöte!

/Kristine

 

Publicerat i information | Lämna en kommentar

Årsmötet 2017

Årets årsmöte är avklarat.

Fredrik öppnade mötet för att välkomna alla närvarande och sedan tog Marina över och läste upp årsberättelsen. Stina visade upp föreningens ekonomiska sida av verksamhetsåret och det avslutades med ett utlåtande av verksamhetsgranskarna. Vi har haft ett händelserikt år med massor av möten, event och resor. Vi är en aktiv och växande förening.

Två styrelsemedlemmar var i tur att avgå, Marina Stenlund (sekr.) och Stina Snellman (kassör), de blev avtackade med vackra blombuketter. Fatet, som är ett vandringspris, tilldelades detta år Marina som suttit i styrelsen som sekreterare. Hon har ställt upp och gjort ett fantastiskt jobb. Tack Marina och Stina, vi kommer att sakna er i styrelsen, men vi ses ju på månadsmötena!

På årsmötet valdes två nya styrelsemedlemmar in. Sandra Konttinen är nu vår nya sekreterare och Liselott Sandin blev våran nya kassör. Välkomna!

Under paragrafen övrigt tog vi upp ärendet om att göra stadgeändringar och utvidga styrelsen från 6 medlemmar + ordförande till 8 medlemmar + ordförande. Ärendet godkändes och slogs igenom. Nu är det bara att gå vidare i ärendet.

Barbro uppdaterade oss angående årets resor och en lista med förslag på privata trädgårdar i nejden att besöka i sommar skickades runt. Vi fick flera namn på listan, men man får givetvis komma med förslag framöver också.

Som media-/bloggansvarig gjorde jag en snabb genomgång av bloggens funktioner och hur man navigerar sig för att hitta det man söker. Det finns nu också en ny flik uppe till höger som heter ”Hitta på bloggen” där man kan gå in och se på bilder med beskrivningar.

När årsmötets alla paragrafer var genomgångna bjöds alla på kaffe och tårta.

Exotic garden gästade oss och berättade om sin verksamhet efter kaffet. Dera hade ett stort intresse för odling och odlade hemma fr.o.m 70-talet. De blev nyfkna på exotiska växter och rariteter som ex. svampgurka, tvättsvampen, kiwano, hirs och andra ovanliga eterneller. Efter en tid blev även andra nyfikna på rariteterna och ville få tag i frön. Deras fröfirman grundades 1992. Ett familjeföretag som i huvudsak fungerar som webbutik, men det går att besöka ifall man kommer överrens innan.

Kriterier:
1. Testodlade, går att odla i våra breddgrader
2. Sortäkta / renhet
3. Grobarhet

Kvalitetskategorier:
1. Ekologiska frön
2. Kulturarv
3. Topline

I sortimentet finns över 2000 olika frösorter, där tillkommer även blomlökar och knölar mm.
Varje år kommer nya sorter, så de är nu uppe i 3000 olika i sortimentet. Där hittas även tillbehör, svampodling och kryddblandningar mm.

2 av deras personliga favoriter från fjolåret är ananastomat och kiwano.
Ananastomaten, en stor, söt och saftig tomat för växthusodling.
Kiwano, får revor som slingrar sig fast och plantan blir väldigt stor. De har testodlat en planta och fick ca 35 frukter. De skördas gröna från växthuset och mognar inomhus på fat.

 

Sparrispotatis, en Dansk delikatesssort som var väldigt populär ifjol. Sorten spricker lätt om den kokar, därför är det bäst att koka upp och dra av kastrullen och låt dem stå tills de är mjuka. Finns ett brett urval sättpotatis i sortimentet.

Tack till Exotic Garden för all inspiration och för att ni besökte vår förening.

(Klicka HÄR) för att ta dej vidare till deras hemsida.

Nästa månadsmöte är den 20.3 på Hötorgscentret. Då har vi äran att lyssna på Owe Salmela som är våran gästföreläsare. Han kommer att berätta och visa bilder från tv-programmet ”Trädgården på Strömsö”. Det vill vi inte missa. Det är kaffe kl.18.30 och själva mötet börjar kl.19. Man är välkommen att ta kaffe och smörgåsar vartefter man anländer, 4€/pers (där inkluderarhyra för att vi får använda hötorgets utrymmen).
VÄLKOMNA MED!

/Kristine

Publicerat i Föreläsning, Månadsmöte | Lämna en kommentar

Bokashi-kurs på Sunds

Vi från föreningen har blivit inbjudna till en föreläsning om Bokashi på Sunds trädgård. Föreläsningen hålls onsdagen den 8.3 kl.19. Normalt är kursavgiften 10€ inkl. kaffe & dopp, men vi NÖT-medlemmar får delta för 5€/person.

Anmälningen görs direkt till Barbro genom att maila eller ringa på telefon 050-5274129 eller mail barbro.haasiosalo@multi.fi

Genom att klicka HÄR så kan ni läsa mer om Bokashi på Sunds hemsida.

Det är ett intressant ämne om smart kompostering av köksavfall. Vi kan varmt rekommendera föreläsningen.

/Kitty

 

 

Publicerat i Föreläsning | Lämna en kommentar

Välkommen på årsmöte

Måndagen den 20.2 bjuder vi in till föreningens årsmöte. Vi inleder mötet redan kl.18.30 och senare bjuder vi på kaffe och tårta.

Vi kommer att ha en snabb förevisning hur bloggen används och uppdatera er om resor och annat aktuellt. Årsberättelsen läses upp och vi tar oss en titt på det gångna årets siffror. Två personer kommer att avgå från styrelsen, så vi kommer att rösta fram nya styrelsemedlemmar och suppleanter som valberedningen vaskat fram till oss.

Efter kaffet ska vi lyssna på Exotic garden som gästar oss. Ni som deltog på förra mötet hade möjlighet att sätta era uppgifter på en post-lista och har nu fått hem en Exotic gardens frökatalog. Ni kan förhandsbeställa frön och hämta upp dem på mötet ifall ni vill. Studera den gärna så kan ni ställa era frågor på plats.

Som vanligt ordnar vi lotteri, så det är frivilligt att ha med lotterivinster.

Vi ses på årsmötet nästa måndag!

/Kitty

 

Publicerat i Månadsmöte | Lämna en kommentar

Sommarresan 2017

Ni som inte var med på förra månadsmötet har kanske inte hört om sommarresan ännu. (Det finns infopapper att fås för de som är intresserade.) Ska göra ett sammandrag av resan här så vet ni lite vad det handlar om. Sommarens resa kommer att gå till Åland. Åland har 6700 öar och vi kommer att utforska flera vackra platser just under tiden då äppelträden och syrenerna blommar.

NÖT’s trädgårdsresa till Åland 16-18.6.2017

Dag 1, Fredag 16.6
Bussen samlar upp resenärerna och kör med stopp för trädgårdsbesök och matpauser längs vägen. Vi kommer till Gustavs där Ålandstrafiken tar oss med färja till Brändö med inkvartering i 2-pers. rum på Gullvivan i skärgården. Gemensam middag.

Dag 2, Lördag 17.6
Frukost och utcheckning. kl.8.05 går färjan från Torsholma till Vårdö och vi börjar med trädgårdsbesök på fastlandet. Vi äter lättlunch under dagen med havets fisksoppa och ålandspannkaka. Inkvartering vid Hotell Havsvidden i 2-pers. rum. Här har vi utsikt över Ålands skärgård.
På kvällen kör vi ut till Michael Björklunds restaurang Smakbyn där vi äter en delikat middag/ Alernativ är att vi äter middag på hotellet.

Dag 3, Söndag 18.6
Hotellfrukost och utcheckning. Besök i hemträdgård och ev. Sandåsens handelsträdgård. Kl.14.25 avgår m/s Grace från Mariehamn. Gemensam buffé ombord. Kl.19.50 kommer vi iland i Åbo och kör hemåt. Beräknad hemkomst runt midnatt.

Det var resan i sin korthet. Det blir alltså flera besök i både hemträdgårdar och andra intressanta platser. En överraskning är också att det görs ett stopp vid Stallhagens ölbryggeri.

Gruppresa: ca 35-50 pers
Pris: 355€/ pers.

I priset ingår:
– Busstransport i 50-pers turistbuss
– Yrkeschaufför
– Båtbiljett Mariehamn-Åbo
– Ålandsfärjan Gustavs-Brändö & Torsholm-Vårdö
– 2 nätter logi i 2-pers rum
– 2 x hotellfrukost
– 2 x lunch
– 1 x middag
– Buffé på m/s Grace

I priset ingår inte:
– Reseförsäkringar
– Enkelrumstillägg
– Middag på lördag kväll (2 rätters på Smakbyn 40€/pers)

Barbro tar emot anmälningar på tel. 050-5274129 eller e-mail barbro.haasiosalo@multi.fi
Man kan även anmäla sig på årsmötet.

Det kommer helt klart att bli en minnesvärd resa!

/Kitty

Publicerat i information, Resor | Lämna en kommentar

Om grönväxter i januari

Årets första månadsmöte var välbesökt, 65 glada damer och några herremän bänkade sig fulla av förväntan framför föreläsaren Fredrik Sandström. Han inledde med att berätta om olika mullsorter; blomstermylla, kaktusmylla och näringsfattig mylla. Välj mylla efter växt så trivs dina växter och tänk på att lätta upp jorden med lecakulor eller perlit så att rötterna får luft, var några av Fredriks goda råd. I stora krukor räcker det med att byta de övre jordskikten vid omplantering.

Vid gödsling av krukväxter är det viktigt att kolla upp förhållandet mellan N,P,K dvs kväve, fosfor och kalium i växtnäringen. Kalium (K) är viktigt för blombildningen. Järnhaltiga växtnäringar är bra med tanke på att det stimulerar klorofyllet och ger krukväxterna vackert gröna blad.

Fredrik förevisade en rad olika grönväxter. Ampelliljan med ”krulliga” blad renar luften från ohälsosamma partiklar, kaktusar är trendväxter just nu och Narrfikusen är en snabbväxande grönväxt som brukar hålla sig frisk. Tänk på att vattna med rumstempererat vatten!

En annorlunda och trevlig plantering får man med hjälp av keramikkross. Fredrik demonstrerade detta genom att plantera en liten Crassula (Penningträd) i en glas-cylinderkruka, det röda keramikkrosset (Serana lera) är estetiskt tilltalande och hjälper till att hålla jordbakterier borta och ge luft åt rötterna.

Barbro Haasiosalo påminde oss om att vi kan få 10% rabatt på resor som ordnas av Ingves Svanbäcks resor ifall vi lyckas få ihop en grupp på 10 medlemmar från NÖT.Sommarens resa går till Åland i juni, mera info om denna inom kort.

/Marina

Publicerat i Månadsmöte | Lämna en kommentar

Trädgårdsförbundets kryssning

Nu har vi fått programmet för Trädgårdsförbundets kryssning i mars.

Vi åker med Viking Grace den 12-13.3. Anmälan till kryssningen görs till Barbro Haasiosalo (kontaktuppgifter längst ner) senast den 19.1. Transporten ner till Åbo ordnar vi med samåkning, beroende på hur många vi blir. Mer info om det senare.
(Jag uppdaterar inlägget ifall det sker förändringar)

Program

1. Grönsaksodling
Ingrid-Träskman, grönsaksodlare från Ingå berättar tips om hur man lyckas med grönsaksodling i hemträdgård och i låda.

2. Närmat
(föreläsare-obekräftad)

Paus

3. Sten i trädgården
Att göra stenanläggningar i hemträdgården är inte så svårt som man skulle kunna tro. Föreläsaren Johan Slätis är trädgårdsplanerare och anläggare och ägare till trädgårdsanläggningsföretaget Asfalttikukka i Helsingfors. Johan är också en populär radioröst och föreläsare.

4. Människorna som givit sina namn åt växterna
Har du någon gång funderat på vem människorna bakom växtnamnen är? Johan Slätis tar oss med på en tur där vi träffar t.ex Ludwig Späth som gett sitt namn till syrenen ’Andenken an Ludwig Späth’.

5. Perenner
Magnus Björkvall från Björkvalls plantskola som är specialiserad på perenner berättar om nyheter för perennbänken.

Paus

6. Multifunktionella växter
Fredrik-Sandström, ordförande i Norra Österbottens Trädgårdssällskap och uppskattad föreläsare, berättar om växter som man kan använda på många olika sätt.

Buffet

7. Diskussion med föreläsarna

Utställning

Tid och plats: Viking Grace
Start från Åbo 12.3 kl 20.55
Tillbaka i Åbo 13.3 kl 19.50

Pris:

Medlem i trädgårdsförening:
Delad 2 personers hytt: 165€/person
Singelhytt:190€

Icke medlem:
Delad 2 personers hytt: 185€/person
Singelhytt: 210€

I priset ingår följande måltider:
12.3 Drink + Sandwich
13.3 Frukost
Konferenskaffe och frukt
Buffetmåltid

Anmälning:

Barbro tar emot anmälningarna fram till den 19.1. Anmäl er i tid! Det är deadline för anmälningen, så det går inte att ta emot senare!
På telefon: 050-5274129
via mail: barbro.haasiosalo@multi.fi

Hoppas ni haft en bra start på året. Vi ses på månadsmötet 23.1!

/Kristine

Publicerat i Event, Föreläsning, Resor | Lämna en kommentar

Vilken julfest det blev!

Måste börja med att tacka alla som var med på julfesten i måndags!
Vi hade det sååå trevligt, maten var jättegod och sällskapet likaså.

Fredrik och Barbro höll i trådarna och Dennis Rönngård bjöd på musikunderhållning hela kvällen tillsammans med Sebastian Smeds.
Det bjöds på sång av Felicia Lindfors, Luciatåg från Kyrkoby skola, fröskatten gick vidare till nya händer, Fredrik läste julevangeliet, allsånger sjöngs och några knäppa resenärar kom körande förbi efter utfärden i Nådensdal.

Vi ordnade ett lotteri med fina vinster! En kasse med produkter från Snellmans, En trälåda fylld med fåglarnas delikatesser hade Fredrik med sig, en snygg julplantering från Sunds Trädgård, en Spakorg från Klipperi och lite annat smått och gott.

Och givetvis kom tomten på besök!

Så lanserades givetvis föreningens egna årskalender för 2017!
Det är många många timmars/dagars jobb bakom kalendern. Bilderna är tagna av medlemmarna, delvis bilder från resor och event, delvis från egna trädgårdar. Under oktober-november kunde man förhandsbeställa kalendern (8€), och nu när den är till salu så kostar den 10€. De förhandsbeställda kalendrarna kan nu hämtas från Klipperi som finns på Södermalmsgatan 6 i Jakobstad. Det är Eva-Britt som har dem där på salongen, så när ni har ärende in till stan är det nära att titta förbi. Namnlistan finns också där och behöver prickas av, priset alltså 8€.
Kalendern kommer att finnas till salu på våra månadsmöten, men man kan även köpa den på Sunds (finns vid kassan), priset är 10€.
Fint julklappstips till trädgårdsintresserade vänner!
I kalendern finns så mycket mer än bara månaderna och bilderna. Layouten har ändrat en aning, så nu finns rader för egna anteckningar på sidan, numrorna är tydligare och årets alla månadsmöten och tema finns listat. Mässor i både Finland och Sverige och andra trädgårdshändelser finns också upp där. Med den här kalendern håller man sig rätt så uppdaterad.

Längst bak finns också hela 2018.

Ni som ännu inte har kalendern ska pricka in 23.1, då är nästa månadsmöte på Hötorgscentret.
Den 20.2 träffas vi igen på Hötorgscentret, då blir det årsmöte! Hoppas att många kan delta då. En del av styrelsen ska få nya ansikten och röstningen sker på årsmötet, samt att vi får ta del av årsberättelse för 2016 mm. Vi har även annat inplanerat för kvällen.

Ha ett fortsatt stämningsfullt december!
/Kristine

Publicerat i Event, information | Lämna en kommentar