Pentti Kronqvist

Pentti Kronqvist – polarfarare och eldsjäl

Pentti Kronqvist, museets grundare och museichef, föddes 1938 i Vasa. Han växte upp i Fäboda i Jakobstad, där även museet numera finns.

Bottniska vikens isvidder och packis fascinerade honom redan som ung pojke. Pentti jobbade vid räddningsverket i Jakobstad i 34 år innan han 1994 pensionerades från tjänsten som brandmästare. Han var specialutbildad akutvårdare och räddningsdykare.

 

Expeditioner i norr

Pentti deltog första gången i en expedition år 1971. Expeditionen bestod av Erik Pihkala, Christer Boucht och Peter Boucht. Pihkala behövde en fjärde man till expeditionen och uppmanades kontakta Kronqvist, som ansågs ha utmärkt kondition och våga anta utmaningar. Att han dessutom var sjukvårdskunnig var också en fördel. Pihkala kontaktade Kronqvist och detta blev början på Kronqvists arktiska äventyr.

År 1973  reste Pentti med Christer Boucht till Baffin Island i Canada för att vandra.

År 1976 ville Christer Boucht anta en större utmaning och skida från norra Grönland till Canada. Pentti var en självklar deltagare. Den tredje mannen som följde med var Hans Koivusalo från Vasa. De åkte skidor och hundspann från den amerikanska flygbasen i Thule till Grisefjord i Canada. På grund av isläget i Smith-sundet kunde expeditionen inte korsa sundet som planerat, utan männen blev tvungna att ta sig längre norrut. Det blev en total sträcka på 800 km. De sista 400 km beskriver Pentti som ”otroligt tuffa”. Både provianten och krafterna började ta slut. De hade dock tur och mötte kanadensiska RCM-poliser som skjutsade dem på snöskoter till Grisefjord.

 

 

Sommaren 1977 besökte Pentti och Boucht Thuleområdet för att göra en film för Finlands TV.

I maj 1981 ledde Pentti den finsk-norska Transgrönland-expeditionen tvärs över Grönland. Övriga medlemmar i expeditionen var Seppo Salomäki (Jakobstad), och de norska bröderna Arild och Kjell Bronken. Expeditionen färdades för egna krafter med skidor och segel. Den 600 km långa färden tog 26 dagar, vilket gjorde den till den dittills snabbaste expeditionen tvärs över Grönlands inlandsis.

 

 

 

Under åren som gått har Pentti gjort ett flertal resor till Grönland för att besöka Thule-inuiterna, som har blivit hans vänner. Bland dessa resor gjorde Pentti bl.a. år 1984 en expedition till Thule-området i norra Grönland tillsammans med professor Wladimir Goichman, och år 1990 reste han till Svalbard med Goichman och Carl-Gustav Eriksson.

 

Pentti har hållit utställningar om Thule-inuiterna i Finland,  Skandinavien, Tyskland, Italien och Frankrike. Pentti och Nanoq museet har fått många hedersutmärkelser och medaljer från olika organisationer. Bland annat är han hedersmedlem i Finlands arktiska klubb och  Finland-Grönland föreningen.