Permanenta utställningar

Till Nanoqs permanenta utställningar hör neder- och övervåningen i museibyggnaden, samt de övriga husen på museiområdet.

Museibyggnadens nedervåning

 Det första man ser när man kommer in i museibyggnaden är Nanoqs egen isbjörn. Det är en ung hona på 6-7 år, som  väger ca 450 kg. Jämfört med en hane, som kan bli upp till 800 kg, är detta en ganska liten isbjörn. 

 

På nedervåning finns även en unik samling täljstensfigurer gjorda av inuiter i arktiska Kanada. Inuiternas skulpturer beskriver ofta deras fångstkultur och vardagliga liv, samt avbildar arktiska djur och sagoväsen. 

 Under Pentti Kronqvists resor till Nordgrönland har han samlat föremål och historier från Thule-inuiterna. Dessa finns nu utställda i museibyggnadens nedervåning. Utställningen består av kläder, fångstredskap och vardagliga föremål.

Pentti har även dokumenterat delar av schamanismen, och föremål som schaman-trumman (bilden till höger) finns med i utställningen. 

 

 Med tiden har museets utställningar växt, och numera finns även utställningar om folkslag från andra områden än Nordgrönland. Bland annat har museet en utställning om Nenetserna i Sibirien.

 

 

 

 

 


Museibyggnadens övervåning

nordenskioldPå övervåningen får man bekanta sig med 1900-talets största polarfarare. Här finns spännande historier om farliga äventyr i den arktiska kölden.

Adolf Erik Nordenskiöld ledde en rad expeditioner till trakterna kring nordpolen. Han var den förste som lyckades färdas genom Nordostpassagen, och utforska okända områden bland annat längs Sibiriens nordkust.

 


13478-004-80EA7006

 

Norrmannen Roald Amundsen drömde om att bli den förste att nå Nordpolen. Men amerikanen Robert Peary hann före. Nu återstod Sydpolen. Engelsmannen Robert F Scott förberedde sig vid den här tiden för sin färd mot Sydpolen – nu utmanades han av Amundsen.
Kapplöpningen hade börjat. Kampen skulle bli dramatisk och sluta med en tragedi.

 

 


ladda ned

Den svenska ingenjören Salomon August Andrée utförde 1897 ett av de första försöken att nå nordpolen – i en luftballong. Det skulle bli en historisk triumf, en ärofylld svensk bragd, men redan slutade med en tragedi. Redan efter 65 timmar och 33 minuter krasch­landade ballongen ”Örnen” på isen. För de tre männen, Andrée, Strindberg och Fraenkel, återstod bara att försöka ta sig tillbaka till land. En oändlig vandring över förrädiska isvidder.

 

 


  På övervåningen finns även en omfattande utställning om fångst i Arktis. Här finns föremål från Nordgrönland, Svalbard och Sibirien. Utställningarna handlar både om fångstfolk och kommersiell fångst.